Élettani stressz


A stressz élettani hatásai Hogyan befolyásolja a stressz a szervezet működését?

szemészeti lézergép

Az állatvilágban, de még a primitív emberi társadalmakban is az életben maradás feltétele az, élettani stressz az egyén azonnal felismerje a veszélyt és eldöntse: küzd vagy menekül. Veszélyhelyzetekben az ideg- és hormonrendszer azonnal adrenalint és mellékvese-kéreg hormonokat kortizolt mozgósít, s minden szerv működését a küzdés vagy menekülés szolgálatába állítja.

Példaképpen élettani stressz emlékezetünkbe, mi történik, ha békésen sétálunk az utcán, és a kerítésnek nekiront egy vérszomjasan ugató, vicsorgó kutya. Szívünk hevesen, szinte a torkunkban dobog, gyorsabban kapkodjuk a levegőt, gyomrunk összeszorul, s még hátunkon is feláll élettani stressz szőr.

Tartalomjegyzék

Hasonló - bár nem ennyire drámai, viszont tartósabb - hatást válthat ki főnökünk packázása vagy anyósunk állandó zsörtölődése is. Lássuk tehát pontosabban, mi is játszódik le szervezetünkben. Belső szerveink működését vegetatív idegrendszerünk irányítja.

élettani stressz szemész otthoni hívás

A vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus oldalból tevődik össze. A szimpatikus idegrendszer szakosodott a vészhelyzetek elhárítására, míg a paraszimpatikus élettani stressz a táplálkozás, a regenerálódás szolgálatában áll.

VII.4. Stressz – az alapok

A "vészhelyzet" hatására, pontosabban - mint később látni fogjuk - annak hatására, amit vészhelyzetnek tartunk a szimpatikus oldal, aktiválódik, ennek hatására gyorsul a légzés, a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, fokozódik az izomfeszülés. A szimpatikus idegrendszer "kihelyezett tagozata" a mellékvese velő nagy mennyiségű adrenalint termel, ami fokozza élettani stressz izmok vérellátását, és biztosítja a megfelelő "üzemanyag-ellátásukat" is: a májban található raktárakból cukrot szabadít élettani stressz, növelve ezzel a vércukorszintet.

Mindehhez a hormonrendszer megfelelő hátteret biztosít.

  1. Tanuljuk meg, hogy ne hasson ránk! Stresszkezelés felsőfokon
  2. Milyen látás ad fogyatékosságot
  3. A stresszről - tudományos alapossággal

Az agyalapi mirigy közbenjárására a mellékvese kéreg kortizolt termel, ami segíti és stabilizálja a szimpatikus hatásokat. Mindezen hatások összességeként szervezetünk készen áll a veszély elhárítására.

élettani stressz

Érzékszerveink kiélesednek, gondolkodásunk tisztul, reakcióink gyorsulnak, izmaink erőtől duzzadnak, s elegendő cukor élettani stressz oxigén áll rendelkezésükre a hatékony, gyors, erőteljes működéshez.

Minden az izomműködés - a menekülés vagy küzdelem - szolgálatában áll.

Indukált növényi stressz: a korszerű zöldségtermesztési technológiák szabályozási eszköze

Mindez roppant hasznos, sőt elengedhetetlen a nyúl számára, ha farkas elől menekül, a macskának, ha kutyával kerül szembe, két vetélkedő szarvasbika küzdelme esetén, sőt az ősembernek sem volt más választása, ha mamuttal találkozott, mint elfutni, vagy harcba szállni vele. A mai élettani stressz természete azonban nagymértékben változott.

Ritkán kerülünk szembe olyan szituációval, ahol a fizikai harc vagy menekülés megoldást jelentene. Bár valószínűleg gyakran szívesen orrba vágnánk a közlekedési dugóban pofátlanul előző sofőrt, vagy szeretnénk világgá szaladni az állandóan csengő telefon elől - a társadalmi játékszabályok rákényszerítenek, hogy uralkodjunk magunkon.

  • A szervezet számos helyén összehúzza a hajszálereket Fokozódik a sejtek oxigénellátása, gyorsul a hőcsere Tágítja a vázizmok és a máj ereit Az izmok fokozott munkavégzésre lesznek képesek, a máj méregtelenítő szerepe előtérbe kerül Élettani stressz a szívizom összehúzódásának erejét és frekvenciáját Gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás Serkenti a májban raktározott glikogén glükózzá történő lebomlását Emelkedik a vércukorszint.
  • A stressz, hormonális változások stresszállapotban

Ha a stresszhelyzetet testi reakció - küzdés vagy menekülés - követi, akkor a szervezet egyáltalán nem vagy alig károsodik. Akkor sincs veszély, ha a harag, bosszúság, indulat csak átmeneti, könnyen lereagáljuk, vagy gyorsan túltesszük magunkat rajta.

Navigációs menü

Ha azonban az élettani válasznak - a társadalmi következmények miatt - nincs szabad tere, tartós, vagy túl gyakran ismétlődik, akkor a testet halmozódó negatív hatás éri. Tartós stresszhatás esetén egy bizonyos ideig a szervezet képes alkalmazkodni a stresszhez, ez az alkalmazkodóképesség azonban véges, és túlzott igénybevétel, megterhelés esetén kimerül.

Selye írta le az ún. Általános Adaptációs Szindrómát. E szerint az alkalmazkodásnak három egymástól elkülöníthető szakasza van: 1.

élettani stressz

Az alarm reakció jelei látszólag eltűnnek, és az ellenállóképesség a normális szint fölé emelkedik. Újra megjelennek az alarm reakció jelei, megnagyobbodnak és túlműködnek a mellékvesék, károsodik az immunrendszer fekélyek keletkeznek a gyomorban és a bélrendszerben.