Sztereoszkópikus látás


A durva sztereopszist úgynevezett durva sztereopszist úgy tűnik, hogy a periférián a sztereoszkópikus mozgás megítélésére használják. Megalapozza a sztereoszkópikus látás merülést, ezért néha kvalitatív sztereopszisnak is nevezik. A durva sztereopszis fontos az űrben történő tájékozódáshoz mozgás közben, például amikor lépcsőn szállunk le.

A finom sztereopszis alapvetően statikus különbségeken alapul. Ez lehetővé teszi az sztereoszkópikus látás számára, hogy meghatározza a tárgyak mélységét a központi látóterületen Panum fuzionális területeezért kvantitatív sztereopszisnak is nevezik. A finom sztereopszis fontos a finom motoros feladatokhoz, például a tű befűzéséhez. A sztereopszist, amelyet az egyén elérhet, a gyengébb szem látásélessége korlátozza. Különösen azoknak a betegeknek, akiknek viszonylag alacsony a látásélessége, inkább viszonylag nagyobb térbeli frekvenciákra van szükségük a bemeneti képek megjelenítéséhez, különben nem tudják elérni a sztereopszist.

A finom sztereopszis megköveteli, hogy mindkét szemnek jó látásélességgel rendelkezzen a kis térbeli különbségek felismerése érdekében, és ezt a korai látástávolság könnyen megzavarhatja. Vannak arra utaló jelek, hogy a csecsemők látórendszerének fejlődése során durva sztereopszis alakulhat ki sztereoszkópikus látás finom sztereopszis előtt, és hogy a durva sztereopszis irányítja a vergációs mozgásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a finom sztereopszis egy későbbi szakaszban fejlődjön ki.

Ezenkívül vannak jelek arra, hogy a durva sztereopszisz az a mechanizmus, amely a két szemet egyenes helyzetben tartja a strabismus műtét után.

Kulcsfontosságú lehet a térlátás fejlesztése egyes szakmákban

Statikus és dinamikus ingerek Azt is javasolták, hogy különbséget sztereoszkópikus látás különböző típusú térhatású mélységérzékelés: statikus térlátás vagy statikus sztereó észlelés és mozgás mélyreható észlelés vagy sztereó mozgás érzékelés.

Egyes személyek, akik a kancsalság és nem mutatják a térlátás statikus stereotests különösen a Titmus vizsgálatok, lásd ezt a cikket a szakasz kontúr stereotests do érzékelik a mozgást mélységet, amikor teszteltük dinamikus véletlen pont stereograms.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy sztereoszkópikus látás mozgássztereopszisz és a statikus sztereopszisz kombinációja csak az exotrópokban és nem az esotropeokban van jelen. Az észlelési mechanizmusok kutatása Erős jelek vannak arra, hogy a sztereoszkópikus mechanizmus legalább két, esetleg három észlelési mechanizmusból áll.

A durva és a finom sztereopszist két különböző fiziológiás alrendszer dolgozza fel, a durva sztereopszist diplopi stimulusokból származtatják vagyis olyan ingerekből származnak, amelyek ingadozása jóval meghaladja a binokuláris fúziós tartományt és csak homályos képet adnak a mélység nagyságrendjéről.

Durva stereopsis tűnik, hogy kapcsolatban a magno útvonalamely feldolgozza kis térbeli frekvencia különbségek és a mozgás, és a finom stereopsis a parvo útvonalamely feldolgozza nagy térbeli frekvencia különbségek. Úgy tűnik, hogy a durva sztereoszkópikus rendszer képes a maradék binokuláris mélységről információt szolgáltatni olyan egyéneknél, akik nem rendelkeznek finom sztereopszissel.

Azt találták, hogy az egyének különböző módon integrálják a különféle ingereket, például a sztereoszkópos jeleket és a mozgás elzáródását. Hogy az agy egyesíti a különböző sztereoszkópikus látás - többek között sztereó, mozgás, vergenciája szög és szemmel dákó - érzékelésére mozgás mélységében és 3D objektumok helyzetét egy olyan terület aktív kutatás során látás tudomány és a szomszédos területeken.

A sztereopszisz prevalenciája és hatása emberben Nem mindenkinek van ugyanolyan képessége, hogy látja a sztereopszist. A sztereopszisz pozitív hatással van a gyakorlati feladatok elvégzésére, mint például tűszűzés, labdafogás különösen gyors golyójátékoknálfolyadékok öntése és mások.

A szakmai tevékenység sztereoszkópikus műszerek, például binokuláris mikroszkóp működtetését vonhatja maga után. Noha ezeknek a feladatoknak a jótékony hatása lehet a látórendszer más mélységjelzéssel történő kompenzálására, vannak olyan szerepek, amelyeknél a sztereopszis feltétlenül szükséges.

A távolság pontos megítélését igénylő foglalkozások néha tartalmazzák a sztereopszis bizonyos szintjének bemutatására vonatkozó követelményt; Különösen ilyen követelmény vonatkozik a repülőgép pilótáira még akkor is, ha az első pilóta egyedül a világ körül repül, Wiley Post csak sztereoszkópikus látás monokuláris sztereoszkópikus látás valósította meg.

A sebészek általában magas sztereoélességet mutatnak. Ami az autóvezetést illetiegy tanulmány megállapította a sztereopszis pozitív hatását csak speciális helyzetekben, csak köztes távolságokon; továbbá egy időskorúakkal végzett tanulmány megállapította, hogy a vakítása látótér-veszteség és a hasznos látómező jelentősen előre jelezte az ütközést, míg az idős emberek látásélesség, kontrasztérzékenység és sztereoaktivitás nem voltak összefüggésben az ütközésekkel.

A binokuláris látásnak további előnyei vannak a sztereopszisz mellett, különösen a látásminőség javítása a binokuláris összegzés révén ; A strabismusban szenvedő személyeknél sztereoszkópikus látás azoknál is, akiknek nincs kettős látása alacsonyabb a binokuláris összegzés pontszáma, és ez úgy tűnik, hogy a strabismusban szenvedő embereket arra buzdítja, hogy az egyik szemét becsukják vizuálisan igényes helyzetekben. Régóta felismerték, hogy a teljes binokuláris látás, beleértve a sztereopszist is, fontos tényező a strabismus korrekciók poszt-műtéti eredményének stabilizálásában.

Rendkívüli térlátással rendelkeznek a szabók

Számos sztereopszis hiányában látható vagy volt sztereoszkópikus látás váladékamelyről ismert, hogy potenciális társadalmi-gazdasági hatással lehet a gyermekekre és felnőttekre.

Különösen, mind a nagy, mind a kis látószögű rombolás negatívan befolyásolhatja az önértékeléstmivel zavarja a normál szemkontaktustgyakran zavarokat, haragot és kínos érzéseket okozva. További részletekért lásd a strabismus pszichoszociális hatásait. Megjegyezték, hogy a 3D megjelenítési technológia egyre növekvő bevezetésével a szórakoztatásban, valamint az orvosi és tudományos képalkotásban a magas színvonalú binokuláris látás, beleértve a sztereopszist is, kulcsfontosságú képessé válhat a modern társadalom sikerében.

Mindazonáltal vannak arra utaló jelek, hogy a sztereó látás hiánya miatt az emberek más módon kompenzálhatják: különösen a sztereo vakság előnyt jelenthet az emberek számára, ha a sztereoszkópikus látás mindenféle monokuláris mélységi jelzéssel ábrázolják, és a művészek között aránytalanul magas a sztereopszis hiánya.

szemészeti pipettával

Különösen olyan eset került beillesztésre, hogy a Rembrandt sztereóan kötődik. Elismerte, hogy mivel minden szem kissé eltérő vízszintes helyzetből néz ki a látványvilágot, akkor minden szem képe különbözik a másiktól. A szemtől különböző távolságra lévő objektumok a két szemben a képeket vetítik, amelyek vízszintes helyzetükben különböznek sztereoszkópikus látás, megadva a vízszintes egyenlőtlenség mélységjelét, amelyet retina egyenlőtlenségnek és binokuláris sztereoszkópikus látás is neveznek.

A Wheatstone megmutatta, hogy ez egy hatékony mélységjel, mivel a mélység illúzióját hozza létre a lapos képekből, amelyek csak a vízszintes eltérésekben különböznek egymástól.

Annak érdekében, hogy képeit külön-külön a két szem számára megjelenítse, Wheatstone feltalálta a sztereoszkópot.

Leonardo da Vinci azt is felismerte, hogy a szemtől eltérő távolságban lévő objektumok a két szemben lévő képeket vetítik, amelyek vízszintes helyzetükben különböznek egymástól, de csak arra a következtetésre jutott, hogy ez a festő számára lehetetlenné teszi a mélység valósághű ábrázolását egy jelenetben egyetlen vászonból.

Leonardo a közeli tárgyához egy kör keresztmetszetű oszlopot, a távoli tárgyához pedig lapos falot választott. Ha bármely más közeli tárgyat választott volna, akkor felfedezhette annak jellemzői vízszintes eltérését.

Oszlopja egyike azon kevés objektumoknak, amelyek azonos képeket vetítenek el a két szemben. A sztereoszkópia a viktoriánus időkben népszerűvé vált David Brewster prizma sztereoszkópjának a találmánya által.

Emberi sztereoszkópikus látás, meghatározási módszerek és képek

Ez a látásmegőrzési szabályok együtt azt jelentette, hogy több tízezer sztereogram készült el. Körülbelül az as évekig a sztereopszis kutatása arra irányult, hogy feltárja annak korlátait és kapcsolatát a látás egyediségével.

Adelbert Ames és Kenneth N.

látásellenőrzés otthon látási rendellenességek

Ogle álltak. Az as években Julesz Bela véletlenszerű pont-sztereogramkat talált ki. Egyik képben sem volt felismerhető tárgy. A véletlenszerű pont-sztereogram két fele képe lényegében azonos volt, azzal az eltéréssel, hogy az egyiknek a négyzetének a négyzetének területe vízszintesen eltolódott egy vagy két pontátmérővel, ami vízszintes eltérést eredményez.

Az eltolás által hagyott rést új véletlenszerű pontokkal kitöltötték, amelyek elrejtették az eltolódott négyzetet.

látáskorrekció gyakorlati útja

Mindazonáltal, amikor a két félképet egymás szemébe nézték, a négyzet alakú terület szinte azonnal látható volt sztereoszkópikus látás, hogy közelebb vagy távolabb volt, mint a háttér.

Julesz whimsically úgynevezett tér egy ciklopszi kép után a mitikus Cyclopsaki csak az egyik szemét. Ennek oka az volt, hogy olyan volt, mintha az agyunkban ciklopán szem lenne, amely láthatja a ciklopena ingereket, amelyek minden egyes aktuális szemünkre el vannak rejtve.

A véletlenszerű pont-sztereogramok a sztereopszis problémáját, a levelezési problémát rámutattak.

hamis vagy igaz myopia

Ez azt jelenti, hogy az egyik kép bármely pontja realisztikusan párosítható a kép másik felében található sok azonos színű ponttal. Vizuális rendszereink egyértelműen megoldják a levelezési problémát, mivel hamis távollátó szem képzés ködének helyett a sztereoszkópikus látás mélységet látjuk.

A kutatások megértették, hogyan. Az as években Horace BarlowColin Blakemore és Jack Pettigrew neuronokat is találtak a macska látókéregébenamelyek recepciós mezői a két szem különböző vízszintes helyzetében voltak. Ez megalapozta a sztereopszis idegi alapját.

Megállapításaikat David Hubel és Torsten Wiesel vitattabár végül beismerkedtek, sztereoszkópikus látás hasonló majomokat találtak a majom látókéregében. Az as években Gian Poggio és mások neuronokat találtak a majom agyának V2-jébenamelyek válaszoltak a véletlenszerű pont-pontú sztereogramok mélységére.

Az es években Christopher Tyler autosztereogramokatvéletlenszerű pont-sztereogramkat talált kiamelyek sztereoszkóp nélkül megnézhetők.

sztereoszkopikus látás

Ez a népszerű Magic Eye képekhez vezetett. A jelenséget "árnyék sztereopszisnak" nevezte.

Nyilvánvaló, hogy a mélységérzékelés kritikus jelentőségű a mindennapi életvitel során. A mélység észlelésének különféle módjai vannak. Méretkülönbség a távolabbi objektumok kisebbnek tűnnek Parallax úgy tűnik, olyan távoli dolgok, mint a hold, ahogy mozogunk, követnek minket, míg a közeli dolgok, mint például a fák zúgolódnak Távcső csak akkor értékelik, ha sztereoszkópikus látás szemet együtt használják Sztereopszisz amely a binokuláris sztereoszkópikus látás eredményeként jön létreaz egyén két szemének képei közötti különbségekre támaszkodva, hogy mélységi észlelést hozzon létre A fentiek mellett fontos felismerni, hogy a mélység érzékeléséhez nincs szüksége binokuláris sztereoszkópos látásra.

Az árnyékok ezért fontos, sztereoszkópikus útmutatók a mélység érzékeléséhez. Megmutatta, hogy a jelenség mennyire hatékony, ha sztereoszkópikus látás fényképet készít a Holdról különböző időpontokban, ezért különböző árnyékokkal, így a Hold 3D-ben sztereoszkópikusan jelenik meg, annak ellenére, hogy nincs más sztereoszkópikus jel.

Emberi sztereopszis sztereoszkópikus látás népkultúrában A sztereoszkóp olyan eszköz, amellyel minden szem különböző képekkel jeleníthető meg, lehetővé téve a sztereopszis két képpel történő stimulálását, mindegyik szemnek egyet. Ez a sztereopszis különféle őrültségeihez vezetettáltalában új típusú sztereoszkópokkal. A viktoriánus időkben a prizma sztereoszkóp volt lehetővé tette sztereoszkópikus látás sztereó fényképek megtekintésétmíg az as években vörös-zöld szemüveg lehetővé téve a sztereó filmek megtekintését.

Az es években a polarizáló szemüveg lehetővé tette a színes filmek sztereopszis megjelenését.

Sajátosságait sztereoszkópikus látás

Az es években bevezették a Magic Eye képeket autosztereogramokat - amelyek nem igényeltek sztereoszkópot, hanem a nézőkre támaszkodtak egy olyan szabad fúzió formájában, hogy minden szem különböző képet nézzen. Geometriai alap Stereopsis úgy tűnik, hogy a feldolgozott látókéreg az emlősök binokuláris sejtekamelyek a receptív mezők különböző vízszintes helyzetben a két szem. Egy ilyen sejt csak sztereoszkópikus látás aktív, ha az előnyben részesített ingere a bal helyzetben a megfelelő helyzetben és a jobb szemben a megfelelő helyzetben van, így egyenlőtlenség- detektorgá válik.

Amikor egy személy egy tárgyra bámul, a két szem úgy konvergál, hogy a tárgy mindkét szemében a retina közepén jelenik meg. A főobjektum körüli egyéb objektumok a főobjektumhoz képest eltolódtak.

A madarak sztereoszkópikus látása

A következő példában, míg a fő tárgy delfin a két kép közepén marad a két szemben, a kocka jobb oldalra tolódik a bal szem képében, és balra tolódik, amikor a jobb szem képében van. A két szem összefonódik a figyelem sztereoszkópikus látás. A kocka jobbra tolódik el a bal szem képén. A kocka bal oldalra tolódik sztereoszkópikus látás jobb szem képében. A két szem képeiből egyetlen Cyclopean képet látunk.

Az agy a ciklopeiai kép minden egyes pontjára mélységértéket ad, amelyet szürkeárnyalatos mélységtérkép ábrázol. Mivel minden szem eltérő vízszintes helyzetben van, mindegyiknek némileg eltérő perspektívája van egy olyan helyszínen, amely különböző retina képeket eredményez.

Általában két képet nem figyelnek meg, hanem a jelenet egyetlen nézetét, egy jelenséget, amelyet látás egyediségének hívnak. Ennek ellenére sztereopszis lehetséges kettős látás esetén.

Ezt a sztereopszis formát Kenneth Ogle kvalitatív sztereopszisnak nevezi. Ha a képek nagyon különböznek például keresztezett szemmel, vagy különféle képeket mutatnak be sztereoszkóppalakkor egyszerre egy kép látható, ez egy binokuláris rivalizmusnak nevezett jelenség. Van egy hiszterézis hatás, amely a sztereopszishoz kapcsolódik. Miután a fúzió és a sztereopszis stabilizálódott, a sztereoszkópikus látás és a sztereopszis fenntartható még akkor is, ha a két képet lassan és szimmetrikusan, bizonyos mértékben vízszintes irányban szétválasztják egymástól.

Függőleges irányban hasonló, de kisebb hatás van. Ezt a hatást, amelyet először egy véletlenszerű pont-sztereogrammon mutattak beeredetileg Panum fuzionális területének kiterjesztéseként értelmezték.

sztereoszkópikus látás szemészeti vizsgálatok

Később kimutatták, hogy a hiszterézis hatás messze túlmutat a Panum fuzionális területén, és hogy sztereoszkópikus látás sztereoszkópikus mélység véletlenszerű vonalú sztereogramokban érzékelhető, annak ellenére, hogy kb. A sztereopszis kölcsönhatása más mélységjelzőkkel Normál körülmények között a sztereopszis által meghatározott mélység megegyezik más mélységjel-ekkel, például a mozgás párhuzamosságával amikor egy megfigyelő a jelenet egyik pontjára nézve mozog, a rögzítési ponta rögzítési pontnál közelebb és távolabb eső pontok úgy tűnik, hogy a rögzítési pont felé mozog, vagy mozgással, a rögzítési ponttól való távolsággal arányos sebességgelés a képi jelzések, például a szuperpozíció a közelebb lévő tárgyak távolabb tárgyakat fednek sztereoszkópikus látás és az ismerős méret a közelebb sztereoszkópikus látás objektumok nagyobbnak tűnnek, mint a távolabbi objektumok.

A sztereoszkóp a naftizin látása romlott azonban a kutatók képesek voltak ellenállni a különféle mélységjelzőknek, ideértve a sztereopszist is.

Ennek legdrámaibb változata az pszeudoszkópiaamelyben a sztereogramok felvételeit a szem között cserélik, megfordítva a binokuláris egyenlőtlenséget. Wheatstone megállapította, hogy a megfigyelők még mindig képesek voltak értékelni egy jelenet teljes mélységét, összhangban a képi utalásokkal. A sztereoszkópiai információk együtt mentek a teljes mélységgel. Számítógépes sztereo látás Fő cikk: Számítógépes sztereo látás A számítógépes sztereo látás a számítógépes látás területének része.

Néha a mobil robotikában használják az akadályok felismerésére. Példaként alkalmazható az ExoMars Rover és a sebészeti robotika. Két kamera ugyanarról a jelenetről készít képeket, de távolság elválasztja egymástól - pontosan úgy, mint a szemünk.

  • Rendkívüli térlátással rendelkeznek a szabók
  • A madarak sztereoszkópikus látása
  • Jelentés a témáról: érzékszervi látás
  • Az emberek értékelik a mélység miatt a különböző mechanizmusokat.

A számítógép összehasonlítja a képeket, miközben a két képet egymás sztereoszkópikus látás helyezi, hogy megtalálják a megfelelő részeket. A eltolódott összeget egyenlőtlenségnek nevezzük.

A látás és típusa - binokuláris, monokuláris, színes, sztereoszkópikus

Az sztereoszkópikus látás különbség, amelyben a kép objektumai a legjobban egyeznek, a számítógép használja a távolság kiszámításához. Egy embernél a szem megváltoztatja a szöget a sztereoszkópikus látás tárgytól való távolság függvényében. Egy számítógép számára ez jelentõs extra bonyolultságot jelent a geometriai számításokban epipoláris geometria. Valójában a legegyszerűbb geometriai sztereoszkópikus látás, amikor a kamera képsíkjai ugyanabban a síkban vannak.

A képeket alternatívaként is átalakíthatjuk egy új vetítéssel egy lineáris transzformációvalhogy ugyanazon a képsíkon legyenek. Ezt nevezzük képjavításnak. Számos kamerával rögzített megvilágítás alatt álló számítógépes sztereo látást mozgásból származó szerkezetnek hívnak. A rögzített kamerát és az ismert megvilágítást használó technikákat fotometrikus sztereó technikáknak vagy " árnyékolás alakjának " nevezik.

  • Hogyan azonosítani magad a binokuláris látás?
  • mi a különbség a binokuláris és a sztereoszkópos látás között?
  • Hyperopia gyakorlatok
  • Árpa a gyermekek szem kezeléséről fénykép List of dates for other years.
  • Valósághű autosztereoszkopikus 3D-megjelenítés magyar innovációval Megjelent:

Számítógépes sztereo kijelző Számos kísérletet tettek az emberi sztereo látás reprodukálására a gyorsan változó számítógépes kijelzőkön, és e célból számos szabadalmat nyújtottak be a 3D televízióval és mozival kapcsolatban az USPTO-ban. Legalább az Egyesült Államokban az e szabadalmakkal kapcsolatos kereskedelmi tevékenység kizárólag a szabadalom jogosultjainak kedvezményezettjeire és engedélyeseire korlátozódott, akiknek sztereoszkópikus látás általában a bejelentés időpontjától számított húsz évig tart fenn.

A 3D-s televízió és mozi kedvezményeinek amelyek sztereoszkópikus látás egynél több digitális kivetítőt igényelnek, amelyek mozgó képei mechanikusan kapcsolódnak egymáshoz, az IMAX 3D mozi esetébentöbb sztereoszkópos LCD- t kínálnak a Sharpamely már megkezdte a notebook szállítását egy beépített sztereoszkópikus LCD.

Noha a régebbi technológia megköveteli, hogy a felhasználó védőszemüveget vagy szemüveget ne használjon számítógéppel létrehozott képek, vagy CGI szempontjából, az újabb technológia általában a Fresnel lencséket vagy lemezeket használja a folyadékkristályos kijelzőkön, megszabadítva a felhasználót a speciális szemüveg vagy szemüveg felhelyezésének szükségességétől.