Szemészeti vizsgálatok


Kollégáknak Szemészeti ultrahangvizsgálat A szemészeti ultrahangvizsgálat az állatorvosi szemészeti vizsgálatok során a leginkább alkalmazott képalkotó vizsgáló módszer.

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

A vizsgálat alkalmával a szem belső képleteit és a szem körüli illetve mögötti szövetek állapotát vizsgáljuk. Mikor van szükség szemészeti ultrahangvizsgálat elvégzésére?

a VPS gyanúja ultrahang után

Bizonyos betegségeknél — amikor a szaruhártya átlátszatlanná válik - nem lehet elvégezni a szem különböző területeinek a vizsgálatát például réslámpával vagy szemtükörrel oftalmoszkóp.

Ilyen esetekben használható a szemészeti ultrahang, amely segítségével például a szemlencse és az ideghártya állapotát lehet ellenőrizni. A vizsgálat során elsősorban a szemlencse helyzetét ellenőrizzük, hogy nem mozdult-e el, illetve, hogy milyen az állománya.

betegek áttekintése a szemészeti műtétekről

Sokszor a szivárványhártyából írisz vagy a sugártestből kiinduló szövetszaporulatok helyzetének meghatározása céljából végezzük el az ultrahangvizsgálatot. Egyes esetekben a szem mögötti retrobulbáris területek vizsgálata is szükséges, főleg akkor, ha valamilyen oknál fogva a szemgolyó helyzete megváltozik vagy megnagyobbodik.

myopia control program

Ugyanakkor egyes műtétek előtt is szükséges a szemészeti ultrahangvizsgálat, amely segítségével különböző méréseket is lehet végezni. Ilyen a szürkehályog műtét, amikor a szemlencse méretét kell meghatározni, hogy tudjuk, mekkora méretű műlencsét kell behelyezni.

novaton gyógyászati ​​látás

Vagy szemprotézis behelyezésnél a szemgolyó méretére van szükségünk, hogy a megfelelő méretű protézist helyezzük be. A szemészeti ultrahangvizsgálat menete A szemészeti ultrahangvizsgálatot éber állapotban célszerű elvégezni, szemészeti vizsgálatok helyi érzéstelenítő cseppet csepegtetünk az állat szemébe a vizsgálat megkezdése előtt.

Szemészeti vizsgálatunkról bővebben

Ha egy kezelhetetlen, nem együttműködő állatról van szó, akkor mindenképpen szükség van egy rövid ideig tartó felületes bódításra. A vizsgálat több féle módon történhet, a szemészeti vizsgálatok szaruhártyáján vagy a szemhéjakon keresztül illetve a szem melletti, oldalsó területről, a bőrön át.

Esetenként szükség van egy távtartó párna vagy előtét használatára is, amelyet a szem elé teszünk, hogy szemészeti vizsgálatok vizsgálható legyen a szem belső struktúrája. Miért van szükség külön szemészeti ultrahang készülékre?

Modern vizsgálati eszközök és korszerű kezelési módszerek

A szemészeti ultrahang vizsgáló feje többek között kisebb méretű, mint a hasi ultrahangvizsgálatoknál használt fej. Valamint jóval magasabb frekvenciával vizsgál, így a szem apró képleteiről is részletesebb képet kapunk.

szemészeti vizsgálatok sebészeti műszerek szemészetben

Ugyanakkor mélyebb részeket nem lehet egy ilyen fejjel vizsgálni, csak a felszíni képleteket. Fenyves Ildikó.

PRK lézeres szemműtét: a maximális biztonság