Szemészeti konvergencia. Monitor és a szem - Belvárosi Optika


Szemerő filmtabletta A konvergencia-elégtelenség elnevezés egy olyan állapotot jelöl, melyben az érintett személy nem gyermek látása a két szeme által szemészeti konvergencia szöget megfelelően növelni, azaz az arcához közel lévő dolgokra megfelelően fókuszálni.

szemészeti konvergencia

Janice Wensveen, a Houston Egyetem Szemészeti Kollégiumának munkatársa szerint a betegség korcsoporttól függően az emberek százalékát érinti. A konvergencia-elégtelenség leggyakrabban iskoláskorban okoz először kellemetlenséget, az érintett gyerekek - mivel nem látják élesen az eléjük helyezett szöveget - olvasás közben hamar elfáradnak, eltévesztik, hol tartottak, fejfájásról, homályos látásról, fáradtságról, kettőslátásról panaszkodnak.

szemészeti konvergencia

Ezek a gyerekek épp ezért általában nem szeretnek olvasni, elkalandozik a figyelmük, felállnak a helyükről, nehezen lehet rávenni őket az olvasásra, tanulásra. Érthető, hogy emiatt a szülők, tanárok és orvosok sokszor úgy gondolják, a gyermek szemészeti konvergencia hiperaktivitásban szenved, és ennek megfelelően is kezelik, holott a felismert konvergencia-elégtelenség igen egyszerűen gyógyítható lenne.

Kancsalság Kancsalságról akkor beszélünk, ha a két szem nézővonala nem találkozik a fixált pontban, a szemek nézővonalai a távolba tekintve nem párhuzamosak, hanem szemészeti konvergencia zárnak be. Az eltérő nézővonalú szemet kancsalító, a másikat fixáló szemnek nevezzük. A nézővonalak által bezárt szög a kancsalsági szög. Kísérő kancsalság esetén az egyik szem változatlan kancsalsági szöggel kíséri a másikat, minden tekintési irányban, bénulásos kancsalságban a kancsalsági szög változó! A kísérő kancsalság kisgyermekeken keletkezik, a bénulásos kancsalság bármely életkorban előfordulhat.

Nem is kell szemészeti konvergencia más, csak egy ceruza. A beteget megkérik, hogy fókuszáljon a rajta lévő apró betűs feliratra, majd közelítse lassan az orrához úgy, hogy közben végig élesek maradjanak a betűk.

szemészeti konvergencia

Az egyszerű gyakorlat kitartó ismétlésével - a szemizmok tréningezésével - jelentős javulás érhető el. A legtöbb ember azonban, bármilyen edzésről legyen szó, hajlamos a lustaságra. Ahogy magukra hagyva a testedzést is sokan halogatják, vagy teljesen kihagyják az életükből, úgy a konvergencia javítását célzó szemészeti konvergencia is csak kevés beteg végzi el megfelelő rendszerességgel otthon.

myopia esetén gyakorolhatja a bálterem táncot a látás helyreállítása módszerrel

Az amerikai Nemzeti Szemészeti Intézet National Eye Institute, NEI kétszázhuszonegy év közötti beteg bevonásával vizsgálatot végzett az egyedül, illetve segítséggel végrehajtott tréning hatékonyságáról. A betegeket négy csoportba sorolták.

  • Hyperopia megelőző kezelés
  • Szakmaválasztás a pszichoanalízis szempontjából
  • Látásélesség-szemüveg meghatározása
  • A monitor előtt végzett munka során jelentkező főbb panaszok: fejfájás, szempanaszok vörösségszárazság, égés, viszketés melyek egy részének hátterében sokszor a nem megfelelő munkakörülmények állnak: rossz fényviszonyok, a légkondicionáló, a régi monitorok vibrálása.
  • Szemmozgásos jelzőmozzanatok[ szerkesztés ] Akkomodáció.
  • Koraszülöttség - éretlen idegrendszer, gyakoribb kísérő szemészeti betegségek Kancsalság, szemüvegesség előfordulása a családban Egyéb látáskárosodással járó szemészeti betegségek Csecsemőkori kancsalság.
  • Beszélgetés a szemét orvossal A Diplopia, kettős látásként ismert, olyan vizuális tünet, amely kisebb vagy súlyos lehet.

Az első csoport csak otthon végezte a ceruza-tréninget, a második csoport az otthoni gyakorlás mellett számítógépes látásjavító programot is használt. A harmadik csoport tagjainak az otthoni gyakorlás mellett hetente egyszer egy órán keresztül szakember segített az "edzésben", míg a negyedik csoportnál placebo, azaz a gyógyulást valójában nem elősegítő látásgyakorlatokat írtak elő.

szemészeti konvergencia

A 12 hetes kezelési periódus végén a szakember segítségével gyakorló csoportban a gyerekek 75 százalékánál teljes gyógyulás vagy jelentős javulás mutatkozott. Abban a csoportban, melynek tagjai csak otthon tréningezték szemizmaikat, ez az arány mindössze 43 százalék volt.

Színtévesztés teszt - hajduszoboszlohfe.hu

A másik két csoportban pedig mindössze 33 illetve 35 százalékban figyeltek meg jelentős javulást - olvasható a NEI klinikai vizsgálatokat ismertető honlapján. Wensveen szerint a konvergencia gyakorlásában a szemész szakember ugyanolyan szerepet tölt be, mint testedzésnél a személyi edző vagy a gyógytornász.

szemészeti konvergencia myopia mint pszichoszomatikus betegség

Együtt dolgozik a beteggel, és segíti abban, hogy szemizmait kényelmesen és minél hatékonyabban használhassa.