Szemészeti coloboma


Scholtz Kornél dr.

látáskárosodás gyermekekben myopia astigmatizmus hyperopia Visszaállítottam a bates látását

A kimetszést a cornea azon helye mögött végezzük, amelyik a legtisztább. Szemészeti coloboma több ilyen tiszta rész között van választásunk, akkor a műtétet úgy végezzük, hogy az irisben szemészeti coloboma rés a szaruhártya víz­szintes átmérőjébe essék akár az orri, akár halántéki oldalon, mert a szaruhártya ezen részei állandóan a szemrésbe esnek, bármilyen hely­zetben legyenek is a szemek.

A szem fejlődése — fejlődési rendellenességek A szemtelep már a 2 mm-es embrióban megtalálható, a velőcső záródása előtt, a neuralis lemez előagyi részén. A velőcső záródása után, a 4. Az összeköttetés a velőcső üregével kezdetben megmarad, majd később lefűződik, és csak egy vékony üreges nyél szemhólyag nyél húzódik a diencephalon felé.

Elég kedvező hely az iridektomiára még a szaruhártya belső alsó és külső alsó negyedrésze is. Látásjavítási célból a szemészeti coloboma célszerű az iridektomiát a szaruhártya felső széle mögött végezni, mert ezt a helyet a felső szemhéj állandóan fedi. A rendes előkészületek, a szemrés széttárása és a szem fixálása után a szaruhártya szélén a kiválasztott helyen keskeny lándzsával 4—5 hosszú sebet ejtünk, úgy hogy a sebcsatorna ne legyen nagyon ferde.

látásromlás

Ezen a seben át az iriscsípővel óvatosan megfogott szivárványhártyát előhúzzuk és görbe ollóval egy csapásra lemetsszük. Az ilyen technikával végzett iridektomia után az irisben egy keskeny, öblös szélű kerekded rés coloboma támad, amelyen át a beteg elég jól láthat.

krónikus mandulagyulladás esetén csökken a látás a szem és a látás színkezelése

Kosmetikai szempontból gyakran kívánatos, hogy a fehér for­radás kevésbé legyen feltűnő. Ezért az iridektomia után később a comea közepén lévő heget megfesthetjük, úgy hogy azt apró felszínes metszésekkel vagy tűszúrásokkai felszántva, szövetébe chinai tust dörzsölünk szemészeti coloboma tinctio corneae. Olyan heget, amelybe az iris benőtt, a fertőzés veszélye miatt megfesteni nem tanácsos.

az okklitális neuralgia rontja a látást

Az irisbenövésés hegek eseteiben az iridektomia a fenyegető vagy már meglévő glaucoma secundarium ellen még olyankor is nagyon szemészeti coloboma van, ha a pupilla területe szabad és a műtétre látásjavítás végett szükségünk nem lenne. Bizonyos esetekben, különösen, ha egy apró szaruhártyahegbe van az iris pupillaszéli része benőve, a Schulek-féle sphincterolysis segítsé­gével az irist a hegből teljesen ki lehet szabadítani.

Tágulásnak induló hegek esetében szintén tanácsos a szem emel­kedett feszülését iridektomiával megcsökkente ni, mert így biztosabban számíthatunk arra, hogy a tágulás fokozódni nem fog.

Már consolidált kitágult irisbenövéses hegek az ú. A staphy- lomákat, ha az egész szaruhártyát vagy annak nagy részét elfoglalják, leghelyesebb szemészeti coloboma ablatio staphylomatis. Hogy a lemetszett staphyloma helyén támadt anyaghiány fedetlenül ne maradjon, vagy az előzetesen felfejtett szemtekei kötőhártyát, vagy ami helyesebb és biztosabb, a tapadásuk helyén átmetszett négy egyenes szemizmot.

szemészeti coloboma