Szembetegségek megelőzése


Mánya Eszter írása: A gyerekek még kevésbé tudnak odafigyelni a szemük tisztaságára és épségére, ezért gyakoribbak náluk a gyulladásos szembetegségek. A kicsik által látogatott uszodák vagy a téli felső légúti szembetegségek megelőzése különösen kedveznek a gyulladásos szembetegségek kialakulásának.

Melyek a leggyakoribb szembetegségek tünetei?

Szemet szúró tünetek A kötőhártya-gyulladás conjunctivitis az egyik leggyakoribb szembetegség, amely a szemhéj és a szemgolyó külső rétegét alkotó áttetsző hártya gyulladásos elváltozása. A kiváltó okok között szerepelhet bakteriális vagy vírusos fertőzés, valamint allergiás reakció.

szembetegségek megelőzése

A gyulladás okai között újszülöttek esetében a még nem teljesen átjárható könnycsatorna is felmerülhet. A kötőhártya-gyulladás a szem kipirosodásával, viszketésével jár.

Hogyan ismerjük fel a leggyakoribb szembetegségeket?

Gyakori, hogy a beteg úgy érzi, mintha valami belement volna a szemébe. Reggel, ébredés után a szemek összeragadhatnak, melyet az éjszaka termelődött és beszáradt váladék okoz.

Húszéves életkor alatt a leggyakoribb vaksági ok a koraszülöttek retinopátiája ROP volt, míg 40 és 60 éves kor között a rövidlátóság myopia és a diabéteszes retinopátia, 60 szembetegségek megelőzése felett a makuladegeneráció és a diabéteszes retinopátia, 80 év fölött pedig a makuladegeneráció szerepelt vezető okként, ez utóbbi ebben az életkorban az esetek több mint feléért volt felelős. A 10 év múlva megismételt felmérés nagyon hasonló eredményeket hozott. Teljes élet látáskárosodottan is A program részeként a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján nyarán, a Siketvakok Országos Egyesületének kezdeményezésére és segítségével, létrehozták a Látássérültek Tanácsadó Szolgálatát. Ennek a jelenleg is működő tanácsadó szolgálatnak az a célja, hogy a látássérültek a klinikáról közvetlenül eljuthassanak a rehabilitációs intézetekbe, iskolákba, szervezetekhez. Fontos, hogy ez késedelem nélkül, minél előbb megtörténjen, mert hatékonyan segíti elő a teljes élet kialakításának lehetőségét a látássérülés mellett szembetegségek megelőzése.

Jelentkezhet fényérzékenység, homályos látás, könnyezés. Szembetegségek megelőzése eredetű fertőzés esetén a szemből ürülő váladék inkább vizes, áttetsző, míg bakteriális eredetű gyulladás esetén sárgás-zöldes váladék termelődik.

A betegség sokszor felső légúti megbetegedéssel jár együtt. Az allergiás kötőhártya-gyulladás mind a két szemet érinti.

Beke Éva

Amennyiben valamilyen allergén pl. Bakteriális fertőzésre antibiotikum tartalmú szemcsepp javasolt, segítségével a tünetek néhány napon belül megszűnnek, a gyulladás elmúlik. A vírusos eredetű gyulladás tüneti terápia mellett — hideg vizes borogatás, esetleg műkönny használata — különösebb orvosi beavatkozás nélkül, magától gyógyul, de a bakteriális felülfertőződés megelőzésére antibakteriális szemcsepp is alkalmazható.

Ha a tünetek hátterében allergiás reakció áll, szembetegségek megelőzése az allergén eltávolítása a környezetből. Érdemes a szemet a tünetek jelentkezésekor tiszta vízzel kiöblíteni, így az allergéneket könnyen el lehet távolítani. Komolyabb esetekben szájon keresztül adható allergia ellenes gyógyszereket, gyulladáscsökkentőket szoktunk javasolni.

Szemet szúró tünetek

Ha idegentest okozza a kötőhártya-gyulladást, akkor a legfontosabb ennek mihamarabbi eltávolítása, kiöblítése a szemből, de ha kémiai anyag került a szembe, akkor sürgősen forduljunk szakorvoshoz, az  összetételéről tájékoztató címkét vigyük magunkkal. A bakteriális, illetve virális eredetű kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, cseppfertőzéssel és személyes kontaktussal terjed, ezért az ebben szenvedő gyermekek közösségbe nem szembetegségek megelőzése A betegség terjedése minél gyakoribb és alaposabb kézmosással előzhető meg, és jó a gyereket ránevelni, hogy ahogy a szánkba, a szemünkbe sem tanácsos fölöslegesen nyúlkálni, állandóan dörzsölgetni.

A törölközőt és a párnahuzatot fertőzés esetén gyakran kell cserélni, egyébként sem árt, ha a családban mindenkinek van saját törölközője, de a kötőhártya-gyulladásos beteg mindenképpen használjon saját törölközőt!

szembetegségek megelőzése

A szemhéjak külső és belső felületén számtalan különböző típusú mirigy található. A belső felületen elhelyezkedő Meibom-mirigyek gyulladása belső árpát, míg a szemhéj külső részén található Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása külső árpát okoz.

Nevét onnan kapta, hogy vastagsága és formája az árpaszemre emlékeztet.

  • Hialuronsav a szemészetben
  • Zöldhályog tünetei, kezelése és okai glaucoma Mi a zöldhályog és miért alakulhat ki?
  • Hogyan ismerjük fel a leggyakoribb szembetegségeket?
  • Rövidlátás torna
  • Fontos a szembetegségek megelőzése | Híradó

A szemhéjon árpa általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki. Hajlamosít a betegségre a nem megfelelő higiénés poros, szennyezett környezet, illetve olyan rossz szembetegségek megelőzése, mint a szemek gyakori dörzsölése koszos kézzel kamaszok esetében a túlzott sminkhasználat.

Milyen típusú panaszok utalhatnak szembetegségre?

Legtöbbször a szem belső zugához közeli szempilla egyik faggyúmirigyéből indul a gyulladás, mely helyileg duzzanatot, kivörösödést és fájdalmat okoz.

Kis idő elteltével az árpa megtelik gennyel. Antibiotikumos kenőcs és antibiotikumos szemcsepp használata naponta több alkalommal, általában gyógyuláshoz vezet. Amíg a beszűrődés be nem olvad, antibiotikum tartalmú kenőcsös szembetegségek megelőzése veleszületett és progresszív myopia alkalmazható.

  • Látást helyreállító termékek
  • Blog A száraz szem kezelése házilag.
  • Szimpatika – Megelőzhető a látás elvesztése
  • Gépjárművezetők látásvizsgálati táblázat
  • Jóga technikák a látási hibák kezelésére

A beolvadt terület kifakadhat magától, amennyiben viszont ez nem történik meg, műtéti megoldás javasolt: a szemhéjat érzéstelenítik, és a göb felett pár milliméteres metszést ejtenek. A jégárpa a Meibom-mirigyek hosszú időn keresztül fennálló gyulladása miatt alakul ki. Ilyenkor a mirigy kivezető csatornája elzáródik, az elzáródás mögött a váladék felgyülemlik.

szembetegségek megelőzése

Gyulladásos tüneteket nem észlelünk, mindössze egy apró fájdalmatlan göb alakul ki, leggyakrabban a felső szemhéj középső részén.

Panaszokat általában nem okoz.

A szem sérülései

Előfordulhat, hogy a kivezető cső megnyílik, és a váladék kiürül. Ha szembetegségek megelőzése nem következik be, ebben az esetben is műtét válhat szükségessé. Ha többször visszatér, akkor szövettani vizsgálat indokolt, mivel hasonló megjelenésű a Meibom-mirigy rosszindulatú daganata is, mely bár lassan növekszik, áttétet is adhat.

Amennyiben a hajlamosító tényezők továbbra is fennállnak, a szemárpa kiújulhat. Akinek már egyszer volt árpája fontos, hogy szembetegségek megelőzése későbbiekben nagyobb hangsúlyt fektessen a szem és környékének higiéniájára.

Szeretetlenségi neurózis Egy fel­mé­rés sze­rint a vi­lá­gon má­so­dik leggya­krab­ban hasz­nált lo­gó — a kí­nai taj-csi jel után — a Hór­usz-szem.

Többször visszatérő árpa hátterében cukorbetegség, immunhiányos állapot is állhat, ezért ilyenkor a betegség okát is ki kell vizsgálni.