Sérült látás


Budapesten, Zuglóban van egy iskola, ahova gyengénlátó és aliglátó gyermekek járnak.

Mennyit és mit lát egy csecsemő, egy óvodás, egy fiatal és mennyit egy idős ember?

Az intézmény nemcsak oktatás-nevelésüket látja el, hanem sokuknak egész életre otthont ad, a távol lakó gyermekek csak a hét végét töltik családjuk körében. Hatalmas tornaterem, saját uszoda, korszerűen felszerelt szertár segíti az oktatást. Az osztályokban a szokásosnál nagyobb méretű szemléltető táblák, feliratok vannak, a táblára sérült látás betűkkel írnak a tanárok.

A padok lapja emelhető.

Mit látnak a különböző szembetegségben szenvedők?

A gyerekek egy része szemüveges, mások különböző optikai, illetve elektronikus eszközöket használnak: nagyítókat, távcsöveket, különleges olvasó televíziókat, melyeken a könyvek betunagysága és a háttér színe állítható, íráshoz, szerkesztéshez is használják azokat.

Az iskolában a gyógypedagógusok munkáját és a gyermekek szakszerű ellátását szemorvos, pszichológus, gyógytornász és oktatástechnikus segíti. Az intézmény utazótanári szakszolgálatot működtet, milyen tevékenységet takar ez az elnevezés?

 • Látássérülés – sérült látás?
 • Hogyan látnak a látássérültek?
 • Miért esik a látás a bal szemre?
 • Látássérülés A látássérülés a szem, a látóideg vagy az agykérgi központ sérülése következtében kialakult állapot, amely jelentősen megváltoztatja a tanuló megismerő tevékenységét, alkalmazkodóképességét, személyiségét.
 • Látássérülés - Sérült látás? - Felsőoktatási tankönyvek

A név csak részben fedi a szakszolgálat tényleges tevékenységét. A szakszolgálat gyógypedagógusainak az a feladata, hogy a gyengénlátó gyermekeknek, akik a mi iskolánkba járnak, speciális segítséget nyújtson.

Tartalomjegyzék

Óvodásokkal és felsőfokú tanulmányokat végző fiatalokkal is foglalkozunk. A szakszolgálat a gyengénlátó, aliglátó gyermekeknek, sérült látás speciális optikai, elektronikai és tanulást segítő eszközöket ajánl kipróbálás után.

Hogyan látnak a látássérültek? Papp Júlia, szemész A látássérültek rehabilitációjának része: a látó emberek sérült látás kialakított elfogadás, megfelelő segítségnyújtás. Mindenki kapcsolatba kerülhet csökkent látású emberekkel, akár családtagokkal, ismerősökkel is. Tanuljunk meg segíteni! A különböző alapítványok kiadványainak egy része a látó embereknek szól: őket is meg kell tanítani, hogyan segítsenek látássérült társainknak.

A vidéki gyermekeket iskoláikban is felkeressük - tanácsaink a gyengébb látóképességű tanulók eredményes tanulását segítik. A befogadó iskolák pedagógusainak nyílt napokat is szervezünk, tanórákat láthatnak a meghívott érdeklődők, megismerkedhetnek speciális eszközeinkkel, a gyengénlátók oktatásában célravezető szemléltetéssel, módszerekkel.

 1. Csiszológépek szemészeti
 2. Mi a szükség lézeres látáskorrekcióra 8-as helyzetben
 3. Bízunk abban, hogy bár az érzékszervek működése és minősége az életkor előrehaladtával csökken, megfelelő optikai korrekcióval szemüveg vagy nagyító az esetek többségében korrigálható a látásélesség.
 4. Látássérülés definíciója | Szülősegítő
 5. Látássérülés — sérült látás?
 6. e-ötvös Főoldal

A pedagógus-továbbképzésben akkreditált tanfolyam szervezésével veszünk részt. A gyengénlátók nagy része a helyi áltanos iskolában, a jól látó gyermekekkel együtt tanul.

elsősegély a szem sérüléseihez jobb látás 1-vel

Az iskolába készülőket bentlakásos iskola-előkészítő táborba hívjuk legközelebb június A pályaválasztás előtt állókat már a hetedik osztályban tájékoztatjuk a lehetőségekről és tapasztalatainkról, mert körülményeiket figyelembe véve hosszabb idő szükséges annak eldöntésére, hogy hol tanuljanak tovább. Utógondozóink a középiskolásokat is felkeresik, és tanácsokkal látják el a diákokat például arról, hogy a napjainkban már igen elterjedt számítógép hogyan szolgálhatja ismeretszerzésüket.

Nyáron tábort szervezünk nekik, sokan itt találkoznak először látássérült fiatalokkal, ahol sérült látás közös problémáikat.

látás akupunktúra

Kihez forduljon a szülő, ha felismeri, hogy gyermeke látásával probléma van? Ha sérült látás vagy látásromlás gyanúja merül fel, természetesen először gyermekszemész szakorvoshoz kell fordulni.

Hogyan látnak a látássérültek?

Ajtósi Dürer sor Sérült látás óvodáskorú gyengénlátók hova járhatnak óvodába? Az őket befogadó lakóhely szerinti óvodába javasoljuk a felvételét.

Szakszolgálatunk háromévesnél idősebb gyermekek speciális egyéni fejlesztését végzi. Látásnevelő fejlesztőmunkánk a család bevonásával történik. A kicsiket és családjukat vendégül látjuk a családi hétvégén.

Ki a látássérült?

Egy-egy alkalommal család tölt együtt néhány napot kellemes környezetben. Financiális okokból egy évben csak egyszer tudunk családi hétvégét szervezni, a legközelebbi május én lesz.

amikor a gyermeknek látása van

A leendő első osztályosoknak csoportos felkészítő foglalkozásokat tartunk. A gyermekek itt sok mindent megtanulnak, amire majd az iskolában szükség lesz, kicsit rajzolnak, fejlődik a kézügyességük, tornáznak, sőt uszodánkban a vízzel is barátkoznak. Célunk, hogy a gyengénlátó, aliglátó gyermekek jobban gyakorlati neuro-szemészet ingyenesen letölthető megmaradt látásukat és a látást igénylő képességeik is fejlődjenek.

A gyermekek fogalakozása idején pedig Szülok Iskoláját tartunk.

ELTE könyv webáruház

Beavatna egy kicsit részletesebben is a programba? Többéves tapasztalat, hogy a fogyatékos gyermekeket nevelő családok igénylik a tanácsadást, a tájékoztatást.

Látássérültként is jelen tudsz lenni az Instagramon

Az idei tanévben ingyenes előadássorozatot szervezünk, pszichológus, szemész, gyógypedagógus segít eligazodni a nevelési, pedagógiai kérdésekben, s tájékoztatást adnak a szociális juttatásokról, jogosultságokról. Egyéni problémák megbeszélésére is mód nyílik.

Kalkulátor Mennyi idős?

 • Facebook Ki a látássérült?
 • Valódi látásélesség
 • Látássérült gyermek a családban