Látószerv szerkezete. Tartalomjegyzék


Az látószerv szerkezete szigorlat az első szigorlat a tantervben és 4 tárgyból épül fel: Humán anatómia I. A felső végtag csontjai, ízületei, izmai és az ezekhez kapcsolódó kórképek anatómiai alapjai.

Az izomszövetek bemutatása, a harántcsíkolt izmok működése, annak látószerv szerkezete vonatkozásai, motoros véglemez. A műtét fogalma, indikáció, műtét végzésének feltételei. Az alsó végtag csontjai, ízületei, izmai és az ahhoz kapcsolódó kórképek anatómiai alapjai.

A támasztószövetek bemutatása, csontfejlődés és regeneráció. A sejtváz szerkezete. Az osteoporosis patomechanizmusa. Sportsérülések, therápia, rehabilitáció.

A törzs vázrendszere és látószerv szerkezete, légzőmozgások, a tüdő és a mellkas mechanikája. A gerinc görbületei, gerincferdülés, a hasfal és a medencefenék szerkezete. A kötőszövetek típusai, kötőszöveti sejtek, sejtközötti állomány.

a britek eltávolítják a retina az Egyesült Arab Emírségek bejáratánál

A gyulladás és a sebgyógyulás mechanizmusa. Demográfiai alapfogalmak. A fej-nyak régió anatómiája koponya, kutacsok, mimikai és nyakizmok, nagy nyálmirigyek szövettani és makroszkópos szerkezete, carotis-hüvely. A mirigyhám típusai, endo és exocitózis. Felső légutak betegségei és életveszélyes formái. A szív szövettani és makroszkópos szerkezete, működése, a gap junction.

Emberi szem

Ingerképzés és ingerületvezetés a szívben. A szívciklus. Az elektrokardiogram. A szívelégtelenség, a sokk és a szívinfarktus patomechanizmusa. A szív- és érrendszeri betegségek diagnosztikája.

A liquor termelődése, keringése és felszívódása.

Az immunrendszer felépítése és működése, nyirokszervek szövettana és makroszkópiája. Látószerv szerkezete celluláris látószerv szerkezete humorális immunválasz alapjai, az apoptózis fogalma.

Az szemészi tanácsadás nulla alatti hőmérsékleten kóros működése, a túlérzékenységi reakciók és az autoimmun betegségek. Szövet látás helyreállítás gyógynövényekkel szervátültetés formái.

A vér és nyirokkeringési szervek szövettani és makroszkópos szerkezete. A nitrogén-monoxid, mint értágító jelátviteli molekula. Magasvérnyomás betegség és szövődményei. Az atherosclerosis folyamata. A vérképző rendszer felépítése, normális és kóros működése, a vér alakos elemei, a vér, mint szövet. A sarlósejtes vérszegénység sejttani alapjai.

látószerv szerkezete jövőkép és hogyan lehet helyreállítani

Az anémiák és leukémiák patomechanizmusa. Az endokrin szervek szövettani és makroszkópos jellemzői. A sejtek látószerv szerkezete kommunikáció formái, sejten belüli jelátvitel.

A hypothalamus-hypophysis rendszer felépítése és működése. A pajzsmirigy és a mellékvese hipo- és hiperfunkciós kórképei.

szemész a látószerv vizsgálati módszere

A reproduktív szervek szövettana és anatómiája. A hímivarsejt és petesejt szerkezete. Sejtosztódás és sejtciklus.

gyermekek myopia kezelése a rövidlátás azonnali kezelése 18 éves korban

A női nemi ciklus és szabályozása, várandósság, placenta szerkezete. Az egészségkultúra fogalma, összetevői. A légzőrendszer szövettani és makroszkópos felépítése. Hengerhámok felszíni specializációi. Gázcsere a tüdőben, légzési gázok szállítása, a légzés szabályozása.

A légzési elégtelenség és az asztma patomechanizmusa. A légzőrendszer betegségei és azok kezelése gége és tüdőödéma, felső légúti betegségek. Az emésztőrendszer szövettani és makroszkópos jellegzetességei a szájüregtől a gyomorig. A hámsejtek polarizált jellege, sejten belüli transzportfolyamatok. Az energiaforgalom élet és kórélettana éhezés, elhízás. A nyelőcső és a gyomor diagnosztikája. Az emésztőrendszer szövettani és makroszkópos jellegzetességei a látószerv szerkezete a végbélig.

A felszívódás élet- és kórélettana. Az étvágy szabályozása. Az éhezés és az elhízás kórélettana. A zsíranyagcsere zavarai. A máj és hasnyálmirigy szövettani és makroszkópos szerkezete, működése.

A májsejt elektronmikroszkópos szerkezete. A májártalmak felosztása, sárgaság, cirrhosis, vírushepatitisek. Az akut és a krónikus hasnyálmirigy gyulladás.

A szénhidrátanyagcsere élettana és zavarai. Az 1-es és 2-es látószerv szerkezete diabetes mellitus kórélettana. A cukorbetegség lényege, vezető tünetei, diagnosztikus kritériumai. A diabetes szövődményei. A kiválasztó rendszer szövettani és makroszkópos szerkezete. Sejtkapcsoló struktúrák a hámszövetekben.

A veseműködés élet- és látószerv szerkezete.

Utazás a sejt belsejében

Akut és krónikus veseelégtelenség és kezelése. A vese vizsgáló módszerei. Húgyúti fertőzések diagnosztikája, tünettana, kezelése. Az agy makroszkópiája és az agykéreg mikroszkópos felépítése. Az idegrendszer sejtjei és a szinapszisok szerkezete, membránpotenciál, akciós potenciál. Az agyhalál fogalma. Klinikai és biológiai halál. Életjelenségek vizsgálata. A gerincvelő szövettani és makroszkópos felépítése, az idegsejtek myelinizációja.

Gerincvelői reflexek. Az idegrendszer fontosabb pályarendszerei.

Hol jobb ellenőrizni a látását és megrendelni szemüveget Kedves Kollégák! Engedjék meg, hogy rövid betekintést nyújtsak a Szemészeti Műtősnők, Szakdolgozók Országos Továbbképző Ülésein elhangzott szakmai témákba, között. Műlencse beültetés, a beavatkozás eszköze, tisztítás és sterilizálás, a beteg előkészítése.

Agyhártyák, liquorkeringés, agykamrák, cisterna és lumbalpunctio, epiduralis, subduralis vérzés. A perifériás idegrendszer felépítése, agyidegek, gerincvelői idegek, a perifériás idegek szövettani szerkezete. A neuron általános felépítése. A vegetatív idegrendszer. Laboratóriumi eljárások a diagnosztikában és a kutatásban. A külvilág ingereit felfogó szervek felépítése I. Halló- és egyensúlyozó szerv, dobüreg, a hallás mechanizmusa, hallópálya.

Anatómia - 1. Látószerv – organum visus - MeRSZ

Középfülgyulladás, dobhártya-sérülések. Az ízlelőszerv, a nyelv szövettani és makroszkópos felépítése, gyógyszerek sublingualis alkalmazása. Szaglószerv, szaglóhám, az orrüreg vérellátásának klinikai jelentősége.

hyperopia torna rövidlátás terápiás kezelése

A külvilág ingereit felfogó szervek felépítése II. A látószerv anatómiája, a látópálya. Az érzékhám felépítése, a retina szerkezete, a fényérzékelés mechanizmusa.

látásromlás cukorbetegség

Bőr és bőrfüggelékek, a bőr, mint ingerfelfogó felszín. A genetikailag módosított szervezetetek szerepe a kutatásban, mezőgazdaságban. Látószerv szerkezete rákos daganat a klinikumban: tumormarkerek, a brochuscarcinoma tünettana és kezelése. Összeállította: Dr. Kiss Anna Humánmorfológia Dr.

Az előadások a következő témára: "ÉLETTAN-ANATÓMIA."— Előadás másolata:

Herbert — Minkó Krisztina Humánmorfológia Dr. Papp Enikő Kórélettan Dr. Fehérvári Látószerv szerkezete Transzplantációs Kl.