Látásvesztés szemüveg


Makula degeneráció

A fénytörési hibák kiküszöbölésére elsősorban szemüveget rendelünk. Milyen a jó szemüveg?

látásteszt poszterek

Manapság a keretek széles skálájából választhatunk. A szemüveg választásánál mindenképp figyelembe kell venni a gyermek véleményét.

Fontos a gyermek személyisége. Látásvesztés szemüveg keretet választunk egy izgő-mozgó, sportoló gyermeknek, mint egy nyugodtabb társának. A keret anyaga lehet műanyag és fém — mindkettőnek van előnye és hátránya is.

Szemüveg a látásvesztés megelőzésére

A következő szempont a megfelelő orrtámasz és szár kiválasztása. Fontos az is, hogy a szemüveg stabilan álljon a gyermek arcán, futáskor, ugráláskor ne essen le róla, ne mozogjon. Amennyiben nem megfelelően illeszkedik az orrtámasz, a szemüveg lecsúszhat, és a gyermek esetleg a szemüveg fölött néz ki. Szintén nagy szerepe van a szemüveg helyben tartásában a szárnak: megfelelő hosszúságú legyen, és ne érjen hozzá a halántékhoz. A szemüveg stabilitását növelhetjük a fül mögé ívesen illeszkedő, ún.

Avagy a zöldhályog, ami a szemüveg mögött lapul

Gyermekek esetében mindenképpen látásvesztés szemüveg lencsét válasszunk! Manapság ezeket a lencséket speciális felületkezeléssel látják el, például karcmentesítő réteggel. Gyakori kérdés, hogy a gyermek viselje-e a szemüveget testnevelés órán.

  1. A szemtréner használata serkenti a szemizmok működését,a szem mozgását, vérellátását, növeli a látáserősséget, megszünteti a szem krónikus fáradtságát.
  2. Látásvédelem sportoláshoz | CooperVision

Az erre adott válasz nagymértékben függ attól, hogy a gyermeknek mennyi a látásélessége szemüveg nélkül. Mérlegelni kell, hogy a rossz látásélesség miatti esetleges sérülés, vagy a szemüveg viselése jelent-e nagyobb kockázatot.

látásvesztés szemüveg

Ha a szemüveg viselésére sportoláshoz szükség van, érdemes külön, ún. Ez megerősített, teljes egészében műanyagból készült keret ütés- és törésálló polikarbonát lencsével, ami ívesebb, jobban ráfekszik a gyermek fejére, és többnyire fejpánttal ellátott annak érdekében, hogy ne essen le a fejről.

A megfelelő látásvédelem kiválasztása sportoláshoz

Kontaktlencse Hazánkban az állandó hagyományos orvoslás és rövidlátás éves korig nem ajánljuk. Ebben a korban is csak akkor jön szóba, ha a gyermek megfelelő látásvesztés szemüveg, kézügyességgel rendelkezik, és képes betartani a szigorú higiéniai feltételeket, képes a lencséket önállóan kezelni.

látásvesztés szemüveg a lézerek használata a szemészetben

Pótszemüvegre mindenképpen szükség van. Aktív sportolóknak, színpadon szereplőknek fiatalabb korban is lehetőségük van alkalmanként kontaktlencse viselésére szülői felügyelettel.

Gyermekkorban a féloldali látásvesztés leggyakoribb oka sérülés. Nagyon fontos a megelőzés, a veszélyforrások kizárása, a gyermekek oktatása.

  • Impresszum Szemészeti sürgősségi kórképek Egy korábbi cikkünkben a homályos látás okairól írtunk, azonban a szakmai hűség azt követeli meg, hogy a hirtelen látásvesztés okairól, ill.
  • Milyen vitaminokkal előzhetjük meg a szembetegségeket?
  • Rosszabbodik a látása az időszakodban
  • A szem fájdalmának lehetséges szemészeti okai - fájdalomportáhajduszoboszlohfe.hu

Látásvesztés szemüveg sérültek esetén sokszor problémás az okok és pontos körülmények tisztázása. Ha a sérülés nem felnőtt jelenlétében történik, a gyerekek a büntetéstől való félelmükben nem, vagy nem megfelelő részletességgel számolnak be a történtekről. Előfordulhat akár az is, hogy a sérülés csak napok múltán derül ki.

Szemünkfénye

A szakorvossal való együttműködést nehezítheti a hozzátartozók félelme az esetleges felelősségre vonástól. Ha már megtörtént a baj, a gyermeket minél előbb szemészetre kell juttatni, hogy időben megfelelő ellátásban részesülhessen!

A szemhéj sérülései Tompa sérülést okozhat labda, hógolyó, kő stb. Ilyenkor az alsó, a felső vagy mindkét szemhéjon véraláfutás keletkezik. Sokszor olyan mértékű, hogy a gyermek nem tudja kinyitni a szemét.

Szakorvosi vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy a szemgolyó, illetve a szemüreg csontjai sérültek-e. Amennyiben a szemgolyó ép és nincsen csonttörés, maradandó károsodás nem várható, a látásvesztés szemüveg néhány hét alatt nyomtalanul felszívódik.

látásvesztés szemüveg