Látássérülés megszerzése, Jogsegély szolgálat


Látássérültek - Közlekedés

Az EFOP A projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével az ország minden pontján azonos eséllyel látássérülés megszerzése magas színvonalú internet alapú segítő szolgáltatáshoz. A távszolgáltatás okoseszközökről egyaránt folyamatosan elérhető lesz az év minden napján. A kétéves projekt utolsó hónapjában zajló nyilvános tesztidőszak során a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat és fejlesztési ötleteiket a projekt megvalósítóival.

Országszerte látássérült személy kap a Távszem használatára alkalmas készüléket.

Partnerünk a maiskola.hu

A távolból helyettünk látnak majd — Elindult a Távszem látássérülés megszerzése Három konzerv közül vajon melyik a kukorica, a bab és a borsó? A harisnyám fekete, de vajon szivecskés-e, vagy pöttyös?

látássérülés megszerzése szuper tabletták a látás helyreállításához

Milyen színű nyakkendő illik egy halványkék inghez? Mikor jár le a felvágott?

Legfőbb céljuk a Magyarországon élő látássérültek rehabilitációja, oktatása, művelődése és társadalmi integrációjának segítése.

Mit mutat a villanyóra? Mit írnak a postai értesítőn?

látássérülés megszerzése

Csupa mindennapos kérdés egy háztartásban, amire az, akinek nincs baj a látásával, gond nélkül tudja a választ. Aki viszont vak vagy gyengénlátó, látássérülés megszerzése komoly nehézséget, netán kínos szituációt is okozhat akár csak egy is közülük.

Egy két látássérült emberből álló háztartásban naponta számtalan olyan látássérülés megszerzése van szükség, aminek megszerzésére az érintettek még a legmodernebb segédeszközök használatával is csak korlátozottan képesek.

A színfelismerő megmondja, hogy fekete a harisnya, de egy temetésre mégse lehet elmenni olyanban, amin apró piros szívecskék vannak.

Jogsegély szolgálat

Ugyanígy fel lehet ismerni egy ing és egy nyakkendő színét, de azt még ekkor sem feltétlenül lehet tudni, hogy az egyik csíkos, míg a másik pöttyös. A postai értesítőt be lehet szkennelni, de a postás kézírását sajnos a karakterfelismerő sem fogja tudni látássérülés megszerzése. Segítségért videótelefonálhatunk egy rokonunknak vagy ismerősünknek, ha egyáltalán elérjük, de lehet, hogy munka vagy családi program közben zavarjuk meg.

látássérülés megszerzése modern szemészet

A szolgáltatás az év minden napján, a nap huszonnégy órájában elérhető lesz A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége egy olyan távsegítő alkalmazás kifejlesztésére és az ehhez kapcsolódó internet alapú szolgáltatás elindítására nyert el közel millió forint támogatást, ami ezeknek a mindennapi nehézségeknek a megoldásában segíti majd a felhasználókat. A Távszem alkalmazás egy okostelefon vagy táblagép segítségével kapcsolja össze a vak vagy gyengénlátó felhasználót az ép látású operátorral, aki a távolból, a látássérült személy okos eszközének látássérülés megszerzése segítségével lát majd látássérülés megszerzése és szóbeli kommunikációval segíti a számára szükséges információk megszerzését.

 • Webnővér - Magyar Máltai Szeretetszolgálat
 • Torna a látás elhelyezésének javítása érdekében
 • Intim szőrtelenítés az orvosok szempontjából
 • A látássérült gyermekek óvodai nevelése, az óvodapedagógus fejlesztési feladatai A fejezet tartalma A fejezet első része ismerteti a témakörhöz tartozó alapfogalmakat, a látássérülés típusait, legfontosabb jellemzőit, a gyermekek fejlődésére gyakorolt hatását.
 • Az OMK minősített továbbképzései : Vakok Állami Intézete
 • A látószerv felépítése

Azaz megmondja, milyen színű és mintájú a harisnya vagy a nyakkendő, felolvassa a postai értesítőt vagy az élelmiszer nevét, összetevőit és lejárati dátumát, stb. A Távszem szolgáltatás az év minden napján, a nap huszonnégy órájában elérhető lesz a látássérült felhasználók számára, akik közül nyolcszázan okostelefonhoz is jutnak majd a projekt támogatásával. A készülékek az MVGYOSZ tagegyesületeinek látássérült tagjai között kerülnek kiosztásra, de természetesen bárki más is igénybe veheti majd a szolgáltatást a saját okostelefonján keresztül, az alkalmazás ingyenesen letölthető lesz.

Üdvözöljük a SANSZ honlapján!

Tréning A két évig tartó Távszem projekt nyitóeseményére Az alkalmazás működéséről és a szolgáltatás lényegéről Dr. Nagyné Berke Mónika, a projekt szakmai vezetője tájékoztatta a nagy számban megjelent érdeklődőket. Elmondta, hogy a távsegítséget olyan operátorok biztosítják majd, akik egy órás komplex képzésen sajátítják el a szolgáltatás magas színvonalát és az ügyfelek személyiségi jogainak védelmét garantáló látássérülés megszerzése és tudásanyagot.

 • Rövidlátást és látáshigiéniát okoz gyermekekben
 • Az alakulás célja, a működési területén élő vakok és gyengénlátók társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, foglalkoztatásának és oktatásának előmozdítása, művelődésének és rehabilitációjának támogatása.
 • Magyar Judo Szövetség | Parajudo
 • 5 évtizede a látássérültek rehabilitációjáért | Kárpátok Alapítvány - Magyarország
 • Programok gyengén látó virágért

A felkészítés folyamán látássérülés megszerzése tréningen is részt vesznek majd a jelentkezők, de olyan praktikákat is el kell majd sajátítaniuk a gyakorlatban, hogy például hogyan magyarázzák el egy látássérült ügyfélnek, hogy merre és hogyan irányítsa a telefon kameráját az általa látni kívánt dologra. A projekt sikeres megvalósítását tagegyesületenként egy-egy mentor is segíti majd, az ő feladatuk lesz az okostelefonok és a Távszem alkalmazás használatának betanítása az azt igénylő vak és gyengénlátó egyesületi tagok részére.

Az operátorok és mentorok alkalmazásával a Távszem projekt közel 50 munkahelyet is teremt elsősorban megváltozott munkaképességű álláskeresőknek.