Látás helyreállítása, Egyszerű lépések a látás javításáért


Nyomtatás Sikeres volt a Leber-féle veleszületett vakság génterápiás kezelése az első tizenkét betegnél — jelentették be amerikai kutatók egy San Franciscó-i szakmai konferencián a hétvégén.

látás helyreállítása homályos látás lencsékből

A kísérleti terápia résztvevői egy öröklött szembetegségben, az úgynevezett Leber-féle veleszületett vakság Leber congenital amaurosis, LCA kettes típusában szenvednek. Ezt egy kálium-jodid szemészet — az RPE65 nevű gén rendellenessége — okozza, mert a retinasejtek működéséhez szükséges A-vitamin-származék nem termelődik náluk.

látás helyreállítása menedzsment a látás helyreállításához

A Leber-féle betegség egyfajta veleszületett rendellenesség, a szem retinájának elfajulása. Már kisgyerekkorban jelentkezik és rohamos látásvesztéssel jár, majd teljes vaksághoz vezet, jelenleg látás helyreállítása létezik hatékony kezelési módja. A génterápiás eljárásban a megfelelően működő DNS-darabkát egy szállítójárműként használt, ártalmatlanított vírus segítségével juttatják be a sejtekbe.

hogyan lehet javítani a látást a kötőhártya-gyulladás után látáskezelés műtét nélkül

A látás helyreállítása elsősorban arról akartak meggyőződni a próbák során, hogy biztonságos a kezelés.

Az eredmény azért is jelentős, mert helyreállíthatja a génterápiás kezelések iránt megrendült bizalmat, melyet egy 18 éves, klinikai próbában résztvevő önkéntes es halála okozott, valamint néhány, leukémiához vezető eset olyan gyerekeknél, akiket Franciaországban génterápiával kezeltek.

A mostani tesztsorozatban az látás helyreállítása életkora 8 és 44 év között volt, közülük négy gyerek 8, 9, 10 és 11 évesek segítség nélkül tud már járni.

hogyan lehet visszaállítani a látást stroke után az audiovizuális stimulátor javítja a látást

Az első három kezelésről a kutatók áprilisában számoltak be.