Látás fiatalítása, Fiatalítás 40 felett - Egészség | Femina


A Communications Biology című folyóiratban publikált kutatás eredményei alátámasztják azt az elméletet, hogy részben a látás fiatalítása által termelt vérsejtek elöregedése a felelős a figyelem, az emlékezet és a gondolkodás hanyatlásáért.

látás fiatalítása Orvosi tanácsadó Vacancy oftalmológia

A szakemberek ezúttal laboratóriumban nevelt, 18 hónapos egerekbe ültettek át velük egykorú vagy 4 hónapos társaiktól származó csontvelőt - írja a medicalxpress. Hat hónappal később mindkét csoport tagjait standard laboratóriumi teszteknek vetették alá, megvizsgálva az aktivitási szintjüket, a tanulási képességeiket, valamint a térbeli és munkamemóriájukat.

szemészeti coloboma a lézerek használata a szemészetben

A fiatal csontvelőt kapó egerek az öreg csontvelőt kapótársaiknál, valamint a kontrollcsoport öreg egereinél - ezek nem estek át transzplantáción - is jobban teljesítettek a teszteken. A kutatók ezután megvizsgálták az egerek hippokampuszát, amely a tanulási és a térbeli navigációs folyamatokban, valamint a memóriafunkciókban vesz részt. A fiatal csontvelőt kapó egerek ezen agyterületén sokkal magasabb volt az idegsejtek közötti kommunikációban fontos szerepet játszó szinapszisok száma, mint az öreg csontvelőt kapó társaiknál, annak ellenére, hogy mindkét csoport tagjai nagyjából azonos látás fiatalítása idegsejttel rendelkeztek.

látás fiatalítása a jobb szem látása romlott

A szinapszisok kulcsszerepet játszanak az agy teljesítményében. A látás fiatalítása további vizsgálatokat végeztek a hiányzó szinapszisok okának kiderítésére. Megállapították, hogy a fiatal csontvelő által termelt vérsejtek visszafogták a mikrogliasejtek aktivizálódását.

encephalopathy myopia látáskárosodás

A mikrogliasejtek normál körülmények között "tétlenek" az agyban és a gerincvelőben, de azonnal aktivizálódnak sérülés vagy az idegrendszer gyulladásos megbetegedéseinél, és a károsodás helyszínére vándorolnak.

Ezek a sejtek ugyanakkor képesek "túlpörögni" és szétzilálják a szinapszisokat. Kevesebb "túlpörgött" mikrogliasejttel látás fiatalítása idegsejtek egészségesek maradnának és több szinapszis maradna meg.

látás fiatalítása

Goodridge szerint amennyiben további kutatásokkal sikerül igazolni, hogy az eljárás az embereknél is hatékony lehet, akkor az eredmények segíthetnek olyan terápiák kidolgozásában, amelyek lassíthatják a különféle neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór előrehaladását.