Kontaktlencsék szempontjából


Története[ szerkesztés ] ban René Descartes írt arról az ötletéről, hogy üvegből lencsét készítsenek, és azt közvetlenül a szemre helyezzék.

Kéthetes lencse

Adolf Eugen Fick és August Müller elméleti meggondolásai után a A hordási idő tíz-tizenkét órára nőtt, de a lencsék még mindig nem szellőztek. Rossz látással táncolni kontaktlencsék[ szerkesztés ] ban más források szerint - ben Doktor Győrffy István - professzor készítette az első, általa kontaktkagylónak nevezett kemény kontaktlencséket műanyagból.

Ugyanebben az időben Heinrich Wöhlk is készített műanyag lencséket. A műanyagok fejlődése miatt a mai kemény kontaktlencsék hajlékonyabbak, és kétszer-háromszor jobban szellőznek, mint a lágy kontaktlencsék szempontjából.

Átmérőjük mm.

kontaktlencsék szempontjából látószerv szerkezete

Mozgékonyan úsznak a könnyfilmen. Ezzel csökken a szem károsodásának kockázata, mivel a szem jobban el van látva oxigénnel és tápanyagokkal. A tápanyagszállítás ugyanis rendszerint a lencse anyagán keresztül történik.

Lencsetípusok

A mérési módszereknek, a lencsék intelligens formatervezésének és az anyag minőségének fejlődésének köszönhetően a lencsék kényelmesebbekké váltak. A lencse öregedése közben elveszti alakját, és károsíthatja a szaruhártyát ; ezért nem ajánlott a lencsét a megadott időnél tovább hordani.

Lágy kontaktlencsék[ szerkesztés ] A lágy kontaktlencsék óta rugalmasan illeszkednek a szaruhártyára. Átmérőjük mm, a nyitott szem szemhéja alá illeszkedik. Mindezekért a lencse biztosabban ül a szemen, így kisebb a leesés és elvesztés kockázata, például kontaktlencsék szempontjából sportok közben. Sokan kényelmesebbnek érzik ezt a típust.

A szem sérülésének nagyobb a kockázata, mint a kemény kontaktlencse használatakor a rosszabb tápanyag- és oxigénellátottság, s a lencsén keletkező lerakódások, vagy a lencsében levő vízben kontaktlencsék szempontjából káros anyagok miatt.

Szabályok, amiket érdemes szem előtt tartani

Külön altípust képviselnek az egynapos kontaktlencsék, amik egy napig hordhatók, azután kidobandók. Csak harminc nap után kell cserélni őket, de ezt nem érdemes mindenkinek kontaktlencsék szempontjából az érzékeny szeműek szemének az a legjobb, ha csak nappalra teszik fel. Sok szemész és optikus inkább lebeszéli a viselőket arról, hogy kontaktlencsében aludjanak, mivelhogy ezzel megnőne a szaruhártya megfertőződésének kockázata.

Összehasonlítás[ szerkesztés ] A mai kemény kontaktlencsék nem kemények, hanem sokkal kényelmesebbek.

Tartalomjegyzék

De még ma is fennáll az a veszély, hogy erős szélben vagy füstös környezetben a szemet irritáló idegen testek kerülnek a lencse alá.

Más szempontból azonban a kemény kontaktlencsék felülmúlják lágy társaikat. A szaruhártya megfertőződésének kockázata harmadakkora, mint a lágyaknál: 1,  a 3, rel szemben. A választás kontaktlencsék szempontjából viselő tevékenységeitől is függ. Irodai munkához a kemény lencsék megfelelőbbek, már csak azért is, mert nem száradnak ki például a légkondicionálás miatt, ezért kellemesebbek.

Kontaktlencse berakása és kivétele

Vízi sportoknál viszont kontaktlencsék szempontjából szempontjából lágy lencsék kényelmesebbek, mert nehezebben mozdulnak el. Egy másik szempont a viselés gyakorisága. Az egyes alkalmakra, vagy a sporttevékenység idejére feltett lencsék költségigénye megfelel az egynapos, hetes vagy egy havi lágy kontaktlencse árának, míg mindennapos használatra olcsóbb kemény lencséket venni, mivel ritkábban kell belőlük újat venni, ha megfelelően tartják és gondozzák őket.

Optimalizált tórikus lencse-geometria

A döntést az adott egyénnel együttműködve hozza meg a szemész vagy az optikus. Hibrid kontaktlencsék[ szerkesztés ] A hibrid lencséket az amerikai Synergeye cég dobta piacra ben, de azóta már mások is gyártják.

a szem látásának helyreállítása tökéletes látás szemüveg nélkül vélemények

Középső részük formastabil, amit lágy lencseanyag vesz körül. Ezzel próbálják meg egyesíteni a kemény és a lágy kontaktlencsék előnyeit.

Bifokális kontaktlencsék presbyopiára

Különösen azoknak ajánlják, akik keratoconusban szenvednek, és eddig csak kemény kontaktlencsét használhattak. Ezeknek a betegeknek már a második generációs, féléves lencséket kínálják, amik megfelelő gondoskodás mellett tovább is kitartanak. Időskori távollátás[ szerkesztés ] A negyvenes életévekben az emberi szem elveszti azt a képességét, hogy különböző távolságokra fókuszáljon. Ezt a jelenséget időskori távollátásnak nevezik. Egyes esetekben a szem sérülése vagy betegsége kontaktlencsék szempontjából előbb is szükség lenne korrekcióra.

kontaktlencsék szempontjából gyulladásgátló kenőcsök a szemészetben

Egy másik lehetőség a monovíziós technika, ami az egyik szemet közelre, a másikat távolra állítja be élesnek. A módszert személyre szabottan, a fiziológiai lehetőségekhez és a használat módjához alkalmazkodva állapítják meg. Szegmens alakú lencsék[ szerkesztés ] A szegmens alakú lencsék rendszerint két különböző törőerejű zónából állnak.

A bifokális kontaktlencsék típusai

Távolra nézéskor a szem a felső, a távoli látást korrigáló részen át néz. Közelre nézéskor a kontaktlencsék szempontjából lefelé néz, a szemhéjak letolják a lencsét, és a szem a közeli zónán át néz.

a látás hirtelen csökkenésének okai

Koncentrikus lencsék[ szerkesztés ] A koncentrikus lencsék két vagy több gyűrű alakú zónát tartalmaznak. A modern lencséknél folytonos az átmenet. A felhasználó egyszerre használhatja a különböző zónákat, ezért ezt a rendszert szimultán rendszernek nevezik.

{{ content.sub_title }}

A rendszer elvét már az es években kidolgozta Collins [8] és Carle: [9] a szemnek a közeli, és a távoli képet is mutatják, és az öntudatlanul kiválasztja azt, ami kell.

Monovíziós technika[ kontaktlencsék szempontjából ] Itt nem alakítanak ki különböző zónákat, hanem az egyik szemet közeli, a másikat távoli látásra korrigálják. A technika hátránya, hogy rontja a kétszemes, kontaktlencsék szempontjából látást.

kontaktlencsék szempontjából

Tórikus kontaktlencsék[ szerkesztés ] A kontaktlencsék szempontjából kontaktlencsék az asztigmiát korrigálják. A dioptria mellett még a tengely és a cilinder pontos helyére és értékére is kontaktlencsék szempontjából van arra, hogy a szaruhártya szabálytalan görbületét ellensúlyozzák. A kisebb asztigmiát még nem kell külön korrigálni, mert a kemény kontaktlencse nem fekszik szorosan a szaruhártyán, és a kettő közötti könnyfilm elegyengeti a szabálytalanságokat.

  1. Kontaktlencse 45 éves kor felett? Igen! – Sigmond Optika
  2. A kontaktlencse viselési módja aszerint változik, hogy a lencse mennyi ideig van a szemen, míg a használati idő azt jelenti, hogy csomagolás felbontása után mennyi ideig használható egy kontaktlencse.
  3. Még több termék Úszás Elméletileg a kontaktlencse a legtöbb hétköznapi tevékenység során hordható, úszásnál azonban két ok miatt nem ajánlott a viselése.

Az így elérhető korrekció mértéke egyénfüggő. A lencsének meghatározott pozícióban kell a szemen feküdnie; ezt különböző módokon érik el, amik kikényszerítik a lencse pontos eligazítását. Éjszakai lencsék[ szerkesztés ] Az éjszakai lencséket lefekvés előtt teszik be, és egész éjszaka bent vannak; ezalatt formálják a szaruhártyát.

Ez a kontaktlencsék szempontjából elég arra, hogy használója egy-két napig szabad szemmel is jól lásson.